Tiramisu

Tiramisu - recept

Asi nejklasičtější italský dezert servírovaný v každé pizzerii. Každý ho zná, každý ho má rád. Slovo tiramisu vzniklo složeninou ze slov tirami su, což znamená ve volném překladu “povzbuď mě”. Nejen díky espressu, které obsahuje, ale i svou svěžestí a lahodnou chutí vás opravdu povzbudí. Náročnost receptu je navíc opravdu velmi nízká, do přípravy tak můžete zapojit i děti.

Ingredience

  • 250 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • káva (ideálně silné espresso) na namáčení
  • amaretto (malý panák – 0,02 l)
  • dlouhé cukrářské piškoty
  • kakao

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky v jedné míse vyšleháme do sněhu a necháme chvíli stát.

Žloutky vyšleháme v druhé míse s cukrem do pěny. Do směsi žloutků přidáme mascarpone a ručně zamícháme. Mascarpone je poměrně husté, takže musíme míchat dlouho, abychom rozmíchali hrudky, ale nešleháme. Nakonec do směsi jemně a opatrně vmícháme sníh tak, aby se mascarpone se žloutky a sněhem zcela spojilo, ale přitom zůstal krém nadýchaný.

Tiramisu můžeme připravit buď do oddělených pohárků, nebo do velké zapékací mísy, ze které budeme při podávání ukrajovat jednotlivé díly. Vzhledem k tomu, že tiramisu není úplně tuhý dezert, doporučujeme přípravu do oddělených misek, tím eliminujete riziko rozpadnutí.

Do kávy s panákem amaretta po celé délce namočíme cukrářské piškoty a hned klademe na dno zapékací mísy, nebo pohárků. Následně na piškoty navrstvíme připravený krém, potom druhou vrstvu piškotů a krému.

Připravený dezert necháme odležet alespoň 4 hodiny (ideálně přes noc), aby ztuhl.

Kakao na tiramisuTěsně před podáváním tiramisu na povrchu posypeme kakaem. Dle italských receptů se má tiramisu podávat tak, aby byl vrstvou kakaa pokrytý celý pohár a kakao tvořilo matný vzhled (takže ještě nebylo „navlhlé“ od dezertu). Pokud se chcete držet této klasiky stejně jako Luky, směle do toho. Já ale raději dávám kakao na tiramisu ihned – už se nám několikrát stalo, že jsme se při vložení lžičky do pusy nadechli sypkého kakaa. ?

Preferuji posypat kakaem povrch jen zlehka a při vrstvení dám vždy trochu kakaa na piškoty, aby bylo přímo mezi vrstvami.

Každopádně, ať už si dezert připravíte v jakékoli podobě, nebudete zklamáni. ?

Tiramisu

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit