Kakaové linecké s čokoládovou ganache

Kakaové linecké s čokoládovou ganache

Vanilkové rohlíčky a perníčky už máte napečené a teď přemýšlíte, že byste zkusili ještě nějakou novinku? My jsme vyzkoušeli do lineckého těsta přidat kakao a spojit ho francouzskou ganache (ganáž), kterou Luky miluje. A funguje to vážně dobře. Ganache je jeden z nejjednodušších krémů – jen rozehřejete smetanu, vmícháte do ní čokoládu a máte hotovo. My jsme to tedy ještě vylepšili trochou kávy, ale i bez ní by to bylo perfektní. Navíc jestli ještě nemáte upečené linecké, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou – v části lineckého těsta jen vyměníte mouku za kakao a péct můžete společně.

Ingredience:

Na těsto (jen s malou úpravou jde o linecké):

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 280 g másla

Na náplň:

  • 100 g hořké čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání 33 %
  • lžíce kávy (ideálně silné espresso)

Postup:

Máslo necháme chvíli v teple změknout, rozkrájíme ho na menší kousky do mísy, přidáme žloutky, cukr, kakao a první polovinu mouky a začneme zpracovávat těsto. Nejdříve vařečkou, postupně. Když těsto více zhoustne, zapracováváme i zbývající část mouky rukama. Po zapracování veškeré mouky zabalíme těsto do fólie a necháme alespoň hodinu (klidně i déle, např. přes noc) odpočívat v lednici.

Na čokoládovou ganache rozehřejeme v hrnci smetanu ke šlehání. Pouze ji zahřejeme na cca 70 stupňů, nesmí se vařit. Následně přidáme do horké smetany nalámanou čokoládu (ideálně kvalitní s vyšším obsahem kakaa). Množství smetany se může lišit v závislosti na použité čokoládě, doporučuji tedy nejprve rozehřát 100 ml smetany a až následně přilévat smetanu další, aby nebyla směs příliš tekutá.

Do směsi můžeme přidat i espresso, pokud chceme krém ochutit kávou. Směs smetany, čokolády a kávy mícháme metlou, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí. Po úplném rozpuštění čokolády necháme ganache vychladnout na pokojovou teplotu. Krém bude postupně chladnout a zároveň tuhnout. V průběhu chladnutí s ním občas zamícháme, případně můžeme přilít a vmíchat další smetanu, pokud bude krém moc tuhý.

Odležené těsto vytáhneme z lednice, postupně těsto vyválíme, vykrájíme požadované tvary a dáme péci na 160 stupňů, přibližně na 10 minut, v průběhu pečení ale cukroví kontrolujeme a dobu pečení přizpůsobíme.

Po vychladnutí cukroví plníme připravenou ganache. My jsme pro plnění použili cukrářský sáček s úzkou špičkou, ale lze i namazat nožem. Toto cukroví připravujeme až těsně před Vánoci. Jelikož krém obsahuje smetanu, poměrně rychle se kazí, takže počítáme se konzumací do 1 týdne po upečení (resp. naplnění krémem, upéct samotné linecké můžeme v předstihu a těsně před Vánoci jen naplnit).

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit