Slaný karamel

🕐 Doba přípravy: 20 minut

📈 Obtížnost:

🍴 Počet porcí: 250 ml

Karamel zná asi každý z nás už od dětství, kdy cucáme sladké karamelky, později jíme karamelové pralinky a dorty, nebo si přidáváme karamelový sirup do svého oblíbeného Caffé lattè. Pokud do karamelu přidáme lžičku soli, dokonale zdůrazní jeho chuť a lehce zmírní sladkost karamelu, což dohromady vytvoří dokonalý zážitek.

Přinášíme vám tedy kompletní recept na výrobu slaného karamelu včetně fotek.

Ingredience:

  • 200 g bílého cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml smetany 33%
  • lžička mořské soli
Suroviny na slaný karamel
Suroviny na slaný karamel

Postup:

Máslo a smetanu si vytáhneme z lednice v předstihu a necháme je zteplat v pokojové teplotě. Pokud bychom do karamelu přidávali chlazené ingredience, karamel začne hodně bublat a může vzkypět z hrnce.

Cukr nasypeme do hrnce, volíme hrnec se světlým dnem (pokud budeme karamel vařit např. v teflonovém hrnci, budeme špatně pozorovat jeho barvu). Ze stejného důvodu volíme i bílý cukr a ne tmavý třtinový. Cukr zahříváme na středně silném plameni, po chvíli se začne rozpouštět. Pomalu mícháme, aby se nám karamel nepřipálil. Někdy se z karamelu začnou tvořit hrudky, to není na škodu, hrudky se po chvilce rozpustí.

Když máme celou směs dokonale rozpuštěnou, přidáme na kostky nakrájené máslo. Směs začne hodně bublat, stále se ale snažíme míchat, aby se hmota spojila. To bude trvat několik minut. Často se zdá, že se máslo s karamelem nespojí, v tuto chvíli nepanikařte, po vytrvalém míchání skutečně vznikne jednolitá hmota.

V tomto momentě začneme pomalu přilívat smetanu. Směs začne znovu bublat, opět mícháme a opatrně pomalu vlíváme zbytek smetany. Když už je všechna smetana spojena s karamelem, odstavíme z plotny a přidáme lžičku soli.

Skladujeme v lednici v uzavřené nádobě.

Slaný karamel můžeme použít jako náplň do dortů a makronek, jako polevu na cheesecake nebo panna cottu. Výborný je taky s palačinkami a lívanci. Nebo prostě jen tak na lžičku.

Dobrou chuť.

Mohlo by se Ti líbit

2 názory

  • Petra Horecká · Upravit

    Postupovala jsem přesně podle návodu a suroviny jsem si odměřila přesně na gram. Nejmenší plynový hořák na polovinu a pak už stále míchat a míchat a míchat. Máslo pěkně po malých kostkách, ale i tak byla spojovací reakce divoká. Chvíli jsem sice šílela, že to nedopadne dobře, když se roztavený oříškově hnědý cukr nezačal spojovat s máslem, ale vydržela jsem a pak se najednou spojil do krásné hladké hmoty. Smetanu jsem přilévala skoro po lžičkách, reakce s již spojeným cukrem a máslem byla velice bouřlivá. Bublalo to a syčelo, jako když Kočička a Pejsek vařili dort, ale vonělo to fantastiky. Po dolití poslední kapky smetany divoké bublání přestalo, ještě chvílí jsem celou směs míchala, to už byla hmota krásná jednolitá a bez hrudek.
    Oproti receptu jsem ještě po stažení z ohně nasypala do celé směsi kromě soli sáček vanilinového cukru.
    Bude Vás to lákat olizovat vařechu a zjišťovat, zda je karamel slaný tak akorát, ale pozor. Cukr taje při 186°C a ještě dlouho je pořádně horký i na vařeše. Do sklenice jsem jej také nedávala hned, aby nepraskla. Teď je ve sklenici v lednici a je tuhý tak akorát, že lžičkou lehce vykrojím malou karamelovou šišku a můžu hned mlsat.
    Skvělý recept. Děkuji.

    Reakce
    • Dobrý den, Petro,

      tak to jsme moc rádi, že se vám karamel povedl! Ono je to vždycky hodně bouřlivé, já sama, když karamel dělám, tak si pokaždé říkám, že to snad ani nemůže dopadnout dobře… Ale nakonec, když člověk vytrvá, vždycky se ingredience spojí a výsledek je perfektní! :)

      Takže rada i pro ostatní – hlavně to nevzdávejte, dopadne to dobře i když se to zpočátku úplně nezdá :)

      Reakce

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *