Slaný karamel

Recept na slaný karamel

Karamel zná asi každý z nás už od dětství, kdy cucáme sladké karamelky, později jíme karamelové pralinky a dorty, nebo si přidáváme karamelový sirup do svého oblíbeného Caffé lattè. Pokud do karamelu přidáme lžičku soli, dokonale zdůrazní jeho chuť a lehce zmírní sladkost karamelu, což dohromady vytvoří dokonalý zážitek.

Přinášíme vám tedy kompletní recept na výrobu slaného karamelu včetně fotek.

Ingredience:

  • 200 g bílého cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml smetany 33%
  • lžička mořské soli
Suroviny na slaný karamel
Suroviny na slaný karamel

Postup:

Máslo a smetanu si vytáhneme z lednice v předstihu a necháme je zteplat v pokojové teplotě. Pokud bychom do karamelu přidávali chlazené ingredience, karamel začne hodně bublat a může vzkypět z hrnce.

Cukr nasypeme do hrnce, volíme hrnec se světlým dnem (pokud budeme karamel vařit např. v teflonovém hrnci, budeme špatně pozorovat jeho barvu). Ze stejného důvodu volíme i bílý cukr a ne tmavý třtinový. Cukr zahříváme na středně silném plameni, po chvíli se začne rozpouštět. Pomalu mícháme, aby se nám karamel nepřipálil. Někdy se z karamelu začnou tvořit hrudky, to není na škodu, hrudky se po chvilce rozpustí.

Když máme celou směs dokonale rozpuštěnou, přidáme na kostky nakrájené máslo. Směs začne hodně bublat, stále se ale snažíme míchat, aby se hmota spojila. To bude trvat několik minut. Často se zdá, že se máslo s karamelem nespojí, v tuto chvíli nepanikařte, po vytrvalém míchání skutečně vznikne jednolitá hmota.

V tomto momentě začneme pomalu přilívat smetanu. Směs začne znovu bublat, opět mícháme a opatrně pomalu vlíváme zbytek smetany. Když už je všechna smetana spojena s karamelem, odstavíme z plotny a přidáme lžičku soli.

Skladujeme v lednici v uzavřené nádobě.

Slaný karamel můžeme použít jako náplň do dortů a makronek, jako polevu na cheesecake nebo panna cottu. Výborný je taky s palačinkami a lívanci. Nebo prostě jen tak na lžičku.

Dobrou chuť.

7 názorů

  • Petra Horecká · Upravit

    Postupovala jsem přesně podle návodu a suroviny jsem si odměřila přesně na gram. Nejmenší plynový hořák na polovinu a pak už stále míchat a míchat a míchat. Máslo pěkně po malých kostkách, ale i tak byla spojovací reakce divoká. Chvíli jsem sice šílela, že to nedopadne dobře, když se roztavený oříškově hnědý cukr nezačal spojovat s máslem, ale vydržela jsem a pak se najednou spojil do krásné hladké hmoty. Smetanu jsem přilévala skoro po lžičkách, reakce s již spojeným cukrem a máslem byla velice bouřlivá. Bublalo to a syčelo, jako když Kočička a Pejsek vařili dort, ale vonělo to fantastiky. Po dolití poslední kapky smetany divoké bublání přestalo, ještě chvílí jsem celou směs míchala, to už byla hmota krásná jednolitá a bez hrudek.
    Oproti receptu jsem ještě po stažení z ohně nasypala do celé směsi kromě soli sáček vanilinového cukru.
    Bude Vás to lákat olizovat vařechu a zjišťovat, zda je karamel slaný tak akorát, ale pozor. Cukr taje při 186°C a ještě dlouho je pořádně horký i na vařeše. Do sklenice jsem jej také nedávala hned, aby nepraskla. Teď je ve sklenici v lednici a je tuhý tak akorát, že lžičkou lehce vykrojím malou karamelovou šišku a můžu hned mlsat.
    Skvělý recept. Děkuji.

    Reakce
    • Dobrý den, Petro,

      tak to jsme moc rádi, že se vám karamel povedl! Ono je to vždycky hodně bouřlivé, já sama, když karamel dělám, tak si pokaždé říkám, že to snad ani nemůže dopadnout dobře… Ale nakonec, když člověk vytrvá, vždycky se ingredience spojí a výsledek je perfektní! :)

      Takže rada i pro ostatní – hlavně to nevzdávejte, dopadne to dobře i když se to zpočátku úplně nezdá :)

      Reakce
  • veľmi sa mi páči tento recept, tento opis je tak lákavý, že mám chuť vyskúšať :)

    Reakce
  • Ahoj Tins,

    určitě doporučujeme vyzkoušet, není na tom nic složitého, chce to jen trochu trpělivosti :) a výsledek za to stojí :) Pokud budeš karamel vařit, byli bychom rádi, kdyby ses s námi podělila o tvoje postřehy, nebo třeba fotku výtvoru :)

    Reakce
  • Dobrý den, zkusila jsem to a můj karamel je nějak moc tmavý (a zatím po vychladnutí tekutý)…dám ho do ledničky, ale třeba víte, kde jsem udělala chybu, čeho bylo málo/moc – co zesvětluje barvu karamelu – smetana? Děkuji, jsem amatérka, co se týče pečení a vaření :-)

    Reakce
    • Dobrý den Marie,

      po vychladnutí by měl mít karamel už poměrně hustou konzistenci (jako třeba med, možná i hustší), jestli je zároveň světlý, asi jste přidala moc smetany a tím karamel rozředila. Dodržela jste objem/hmotnost ingrediencí v receptu? Mně se stává, že je karamel spíš hustější a následně ho ještě ředím, nevím, jestli vám se smetanou neujela ruka…

      Na druhou stranu jestli je karamel tmavý, tak jste ho asi nechala na plotně moc dlouho, opravdu stačí jen chvilka – cukr se rozpustí a zhnědne, v té chvíli musíte hned stáhnout hrnec z plotny aby se karamel nespálil (proto je v receptu také zmíněno, že je lepší používat hrnce se světlým dnem, aby bylo možné barvu kontrolovat). Jestli je karamel zároveň hořký, tak je bohužel spálený, rozředit smetanou ho můžete, ale hořkosti už se nezbavíte.

      Záhadou pro mě je, že máte karamel zároveň tmavý a řídký, většinou je buď tmavý a hodně ztuhlý, nebo řídký a světlý, ale možná v konzistenci pomůže lednice a vše bude v pohodě.

      Pokud by karamel nebyl spálený a přidala jste více smetany než bylo v receptu, vyrobila jste spíše “karamelovou smetanu”, než samotný karamel, neviděla bych problém v tom zkaramelizovat ještě jednou cukr dle receptu (cca 200 g), přidat máslo a následně postupně přilívat už hotovou karamelovou smetanu místo smetany samotné v receptu, tím byste měla dostat do smetany více cukru a dosáhnout požadované konzistence.

      Jestli budete toto “nastavování” karamelu zkoušet, dejte nám potom prosím vědět jak to dopadlo, další čtenáři by to potom mohli využít, kdyby se jim stalo něco podobného jako vám :) Věřím, že se vše povede a karamel bude přesně takový, jak má být :)

      A i kdyby ne, tak chuťově je karamelová smetana určitě dobrá, myslím, že by mělo jít ji vyšlehat a udělat z ní třeba dezert s piškoty :) Nakonec karamelová šlehačka je hlavní náplní mých oblíbených větrníků :)

      Reakce
  • Zdravím všechny milovníky karamelu,
    taky se mi občas stane, že je moc tmavý. Je to tím, že jsem spěchala a chtěla ho mít hotový rychle. Pro světlý karamel, který nebude trochu chutnat hořce, doporučuji tr-pě-li-vo-st a mírný plamen a čas.

    Reakce

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit