Polévka ze zeleného chřestu

Chřestová polévka

Často slýcháváme, že dnes je pořád všeho dostatek, že vlastně všechny druhy ovoce a zeleniny najdeme v obchodech po celý rok a nemusíme řešit sezónnost ingrediencí jako to dělávaly naše babičky. Přesto jsou čerstvé sezónní potraviny chutnější a kvalitnější, často navíc klesá jejich cena. A vlastně na ně tak nějak podvědomě máte větší chuť a více si je užíváte.

Jedním z typických příkladů je  chřest. Když začne chřestová sezóna, vykukuje na nás od půlky dubna do června ze všech obchodů i restaurací, a když sezóna skončí, zase ho celý rok neuvidíme. Takže když tu teď máme chřestové období, byla by škoda si z této fresh suroviny něco neuvařit. My jsme zvolili polévku ze zeleného chřestu. Snadno uvaříte tuto polévku i ve veganské variantě, takže pokud ve svém jídelníčku škrtáte živočišné výrobky, je recept vhodný i pro vás.

Ingredience

  • cca 500 g čerstvého zeleného chřestu (jeden svazek)
  • 50 g másla (ve vegan variantě rostlinný margarín)
  • 100 ml smetany ke šlehání (ve vegan variantě rostlinná smetana)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • menší cibule
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Důkladně jednotlivé stonky omyjeme, dřevnaté konce odkrojíme a vyhodíme, zbylou zelenou část nakrájíme na menší kousky. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli. Cibuli opékáme pouze zlehka, pokud začne zlatavět, ihned podléváme vývarem. V případě, že by se cibule opekla dozlatova, v polévce by se hnědá barva vyvařila a polévka už by nebyla zdravě zelená.

Když cibuli podlijeme, přidáme do vývaru nakrájený chřest, osolíme, opepříme a necháme vařit 5-10 minut podle tloušťky chřestu. Pokud chceme na ozdobu použít vršky stonků, musíme je vyjmout z vývaru dříve (cca po 4 minutách).

Když je chřest uvařený doměkka, přidáme smetanu a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.

Ačkoli mám sama ráda krémové polévky a často si dopřeji velkou porci smetany, do chřestové doporučuji dávat smetany pomálu, aby se zachovala svěžest chřestu.

Na úplný závěr vmícháme do polévky ještě kávovou lžičku másla, potom už nevaříme. Máslo polévku jemně zahustí a dodá krémovitost.

Můžete dozdobit vrchní částí stonků, popřípadě lze kombinovat se slaninovým chipsem, nebo krutony.

Recept chřestová polévka

Jak poznat čerstvý chřest?

Příprava polévky je opravdu jednoduchá, skoro by se dalo říct, že větší um než polévku dobře uvařit, je i v době sezóny sehnat co nejčerstvější kvalitní chřest.

Vršky stonků musí být pevné, jednotlivé stonky tvrdé, neměly by jít ohýbat. Pokud se je budete snažit ohnout, měly by prasknout. Někteří prodejci se snaží chřest „oživit“ tím, že ho namáčejí do vody, takový chřest raději nekupujte, pravděpodobně už půjde o starší kousky. Chřest by nikdy neměl zapáchat, ale příjemně vonět. Ideální je kupovat chřest pěstovaný v ČR, jelikož se na váš stůl dostane nejrychleji po sklizni.

Pokud jste už chřest sehnali, máte skoro vyhráno!

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *


Pošlete nám svůj výtvor. :)
Prosíme ve formátu PNG či JPG a max. 10 MB

Mohlo by se Ti líbit