Nepečený limetkový cheesecake

Nepečený limetkový cheesecake

Nepečený cheesecake je skvělá alternativa klasické pečené varianty. Pokud vám tedy pečený cheesecake tolik nejede, jako třeba Lukymu, zkuste náš dnešní recept. V nepečeném cheesecaku mnohem více vynikne přidaná šťáva z limetky, kterou jsme tentokrát zvolili. Pokud ochucujete i klasický cheesecake, ihned poznáte rozdíl. Díky tomu je nepečený cheesecake ideální volbou v teplých letních dnech, kdy příjemně osvěží. Výhody plynou i z časově mnohem méně náročné přípravy. Pokud chcete cheesecake jíst ještě týž den, připravte jej včas, ať vám stihne ztuhnout 😊

Ingredience:

  • 120 g máslových sušenek (použili jsme Opavia Zlaté Club, můžete použít i karamelové Lotusky, které jsou ale sladší)
  • 50 g másla
  • 250 g ricotty
  • 250 g tučného tvarohu (klasický, ne hrudkovitý)
  • 70 g cukru
  • 2 žloutky (vzhledem k absenci tepelné úpravy raději z kupovaných vajec)
  • 50 g ztužovače za studena (Dr. Oetker)
  • 1 šťavnatá limeta

Pozn.: Cheesecake jsme připravovali v menší formě o průměru 17 cm, takže pokud používáte klasickou dortovou formu a průměru 26 cm, doporučujeme z dvojité dávky.

Postup – korpus:

Nejprve připravíme korpus ze sušenek. Sušenky rozmixujeme. Pokud máte zrovna v nouzi k dispozici jen ponorný mixér, jako já, nezoufejte, taky to jde! Jen musíte vydržet a vršek nádoby zakrýt rukou, aby vám sušenky nelítaly po celé kuchyni… Ale když vytrváte, za několik minut máte hotovo. 😊

Máslo rozpustíme, následně přilijeme k sušenkové drti a ještě jednou promixujeme aby se nám celá hmota spojila. Teoreticky můžete už jen promíchat, ale já raději ještě mixuji.

Spodek dortové formy vyložíme pečícím papírem. Já to dělám tak, že přes spodek nádoby umístím pečící papír a následně ho upevním okrajem formy a utáhnu, cheesecake se potom lépe servíruje. Do dortové formy potom rovnoměrně rozmístíme připravené „těsto“ ze sušenek a másla a lžicí stlačíme, aby se vytvořil pevný korpus, který dáme chladit do lednice.

Postup – tvarohová směs:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ricottu a tvaroh a jemně zašleháme. Ostrouháme kůru z jedné limety, vymačkáme šťávu a obojí přidáme do tvarohové směsi. Já jsem měla štěstí na hodně šťavnatou limetku, pokud budete mít pocit, že ta vaše zrovna moc šťávy nemá, klidně vymačkejte dvě.

Nepečený limetkový cheesecake

Jedno balení ztužovače za studena připravíme dle návodu – smícháme se 100 ml vlažné vody a zašleháme do tvarohové směsi.

Takto připravenou směs nalijeme na vychlazený korpus a máme téměř hotovo. Potom stačí chladit dvě hodiny a dort můžete servírovat. Ideální je nechat dortu ztuhnout přes noc, ale není to nutné.

Na závěr dozdobíme limetkou, nebo mátou.

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit