Carrot cake (Mrkvový dort)

🕐 Doba přípravy: 120 minut

📈 Obtížnost:

🍴 Počet porcí: 10 kusů

Vhodné pro vegetariány

Slovní spojení mrkvový dort ve vás možná nebudí chuť tuto sladkost ochutnat. Mnoho lidí si sladký dort se zeleninou nedokáže představit. Když ale jednou tento dort ochutnáte, buďte si jisti, že příště se už odvážnému výběru nebudete bránit.

Mrkvový dort

Mrkev byla v cukrářských výrobcích využívaná už od středověku, v této době byla sladidla drahá a špatně dostupná. Mrkev mohla díky svému vysokému obsahu cukru sladidla nahrazovat, a proto se často přidávala do moučníků.

Největší popularity se carrot caku dostává v USA a Velké Británii, dnes už je tento dost rozšířen po mnoha evropských kavárnách. Mrkev dodává korpusu vláčnost a spolu s krémem a skořicí tvoří vyváženou kombinaci jemnosti a intenzivní chutě. Navíc příprava je poměrně jednoduchá, ingredience snadno dostupné. Nic vám tedy nebrání si doma jeden „carrot“ upéct.

Ingredience na korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky skořice
  • 250 g cukru krystal
  • 250 ml oleje
  • 4 vejce
  • 350 g mrkve
  • 80 g ořechů

Ingredience na krém:

  • 200 g sýru Philadelphia (lze nahradit pomazánkovým máslem)
  • 60 g másla
  • 80 g cukru moučka

Postup:
V jedné míse vyšleháme vejce s olejem a cukrem. V druhé míse důkladně promícháme všechny sypké ingredience. Mrkev oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Troubu necháme předehřát na 180 stupňů. Do tekuté směsi potom postupně přimícháváme sypkou směs z druhé mísy. Vytvoří se poměrně tuhé těsto. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a ořechy.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky a těsto to ní vlijeme.

Korpus umístíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 stupňů, po patnácti minutách snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme dalších 45 minut. Pokud je povrch dortu příliš tmavý a doba pečení ještě neuběhla, přikryjeme ho alobalem.

Po vytažení z trouby necháme korpus dokonale vystydnout, nejlépe ještě umístíme do chladničky (vychlazený korpus bude pevnější a lépe se bude prokrajovat).

Příprava krému je jednoduchá: vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem, postupně zašleháme i sýr.

Vychladlý korpus v polovině horizontálně rozkrojíme a namažeme zhruba polovinou krému a přiklopíme vrchní díl. Zbylou polovinou krému pomažeme celý povrch dortu.

Dozdobit můžeme malými mrkvičkami z marcipánu (mrkvovou nať dokonale vytvoří lis na česnek), nebo strouhanými ořechy.

Mrkvový dort zdobený mrkvemi z marcipánu
Mrkvový dort zdobený mrkvemi z marcipánu
Mrkvový dort zdobený ořechy
Varianta zdobená strouhanými ořechy
Mrkvový dort - detail
Rustikální varianta mrkvového dortu s celými ořechy a rozmarýnem

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

Mohlo by se Ti líbit