Anglický krém s jahodami

🕐 Doba přípravy: 30 minut přípravy + 1 hodina chlazení

📈 Obtížnost:

🍴 Počet porcí: 4 poháry

Máte rádi zákusky z Ovocného světozoru? A znáte jejich Bourbonský krém? Jestli ne, určitě ho ochutnejte! A nebo si ho rovnou zkuste s námi uvařit. :) Je to jeden z nejjednodušších receptů, které na tomto blogu najdete, příprava potrvá jen chvilku a krém pak z lednice zmizí ještě rychleji! Obdoby krému najdeme v kuchařkách napříč Evropou. U náš v ČR je to žloutkový krém, ve Francii crème pâtissière, taky je často označován jako anglický krém nebo právě bourbon krém jako ve zmíněném Světozoru.

Anglický krém s jahodami

Hlavní ingrediencí jsou vaječné žloutky, vanilka, mléko a trocha bourbonu, popřípadě rumu. Krém se skvěle snoubí s čerstvými jahodami. Je to ideální varianta letního osvěžujícího dezertu, u kterého zároveň v kuchyni nestrávíte celý den.

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 5 žloutků
  • 70 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 60 g vanilkového cukru
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce bourbonu nebo rumu
  • 500 g jahod

Postup:

V míse vyšleháme žloutky s cukrem, nejlépe vám to půjde elektrickým mixérem. Do směsi následně postupně přidáváme odměřenou mouku, tu již stačí zapracovat ručně.

Vedle v hrnci do mléka přidáme semínka z vanilkového lusku. Mléko pak přivedeme téměř k varu, horké jej následně všechno opatrně velmi tenkým pramínkem přiléváme do mísy se žloutkovou směsí, při přilévání postupně zašleháváme mixérem (nebo ruční metlou), aby se žloutky nesrazily.

Následně přelijeme spojenou směs zpět do hrnce a celou ji na nejslabším plameni přivedeme k varu.

Metličkou musíme neustále míchat, aby se nám krém na dně nezačal připalovat. Krém necháme 5 minut projít varem, dokud nezmizí jeho moučná chuť.

Odstavíme z plotny, necháme pár minut vychladnout, přimícháme máslo. Následně ochutíme bourbonem (rumem).

Krém necháme za občasného míchání (aby se nám nevytvořil škraloup) vychladnout. Po vychladnutí na pokojovou teplotu naplníme pohárky střídavě krémem a jahodami a dáme do lednice. Přibližně po hodině můžeme podávat.

Mohlo by se Ti líbit

Přidat komentář

Tvůj e-mail nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *